Incursiune etnica in Tamil Nadu.

Incursiune etnica in Tamil Nadu.

Ne poarta drumurile Indiei catre regiunea Tamil. Tamil Nadu, ca asa ii zice. O alta particica de indie rurala, traditionala, asemanatoare si in aceeasi masura diferita de ce am vazut pana acum.

Peisajele devin de-a drepul exotice pentru un calator care vede palmieri doar vara, in ghivece, la Mamaia, plantati de un primar inventiv. Aici ai tot tacamul: palmieri, cocotieri, trestie de zahar, campuri de orez, aloe uriase si cactusi gigant. Ca sa fie. Bine, asta pe langa tot soiul de arbori si arbusti pe care  nu ii cunosc dar care produc diverse fructe consumate cu mare pofta de catre localnici. Or fi stiind ei ceva.

image

Femeile nu sunt menajate la munca prin India. Ba chiar dimpotriva, se pare. Am vazut in multe locuri grupuri de femei facand chiar munci fizice grele, de exemplu carand pamant sau caramizi la vreun santier. Treaba s-ar fi putut face cu vreun excavator sau cu o basculanta, dar alea consuma carburant. Muncitoarele sunt aproape gratis: castiga cam 3$/zi muncind intr-o caldura infernala. Pe langa asemenea corvoada munca la camp pare floare la ureche.

image

Barbatii mai in varsta deseori i-am vazut ocupandu-se de vite. “Uniforma” traditionala e compusa dintr-o camasa de panza si un fel de fusta lunga. Totusi s-au prins si ei ca nu e smecherie sa fierbi oua la patruzeci de grade in fusta lunga, asa ca de cele mai multe ori o pliaza in doua si devine fusta scurta. Sa nu credeti insa ca un barbat care paste vaca la marginea drumului se poate lasa pozat imbracat asa, ca de la coada vacii. Cum ma vede ca indrept aparatul spre el (deh, asta a fost vigilent, majoritatea se prind cand e deja tardiv) imi face semn sa ma opresc. Stop. Bine, stop, daca zici tu. Ia sa vedem ce idei crete ai. Cu un gest abil isi scoate turbanul din cap si il pune pe umar si cu alt gest atent studiat scoate de sub talie poala fustei si ii da drumul in jos. Fusta se rostogoleste si pana sa  apuc eu sa-mi revin din uimire vacarul meu e deja alt om. Eh,  ranjeste el multumit, asa da, poti sa ma pozezi.

image

Munca la cooperativa. Nu, glumesc, doar faceau o capita de fan.

image

Casele sunt de o simpllitate dezarmanta. Niste pietroaie lipite cu pamant si un acoperite cu paie. Asta fiind varianta de lux. Varianta low-cost e doar din paie. Pe dinauntru e si mai gol. De obicei au o rogojina, un mic altar cu zeul preferat si un televizor. Televizorul si Ganesh. Idolii noi si idolii vechi.

image

Care te mai lauzi cu asa un pet? Bivolul prezent in imagini era transfigurat de placere ca e spalat. Cred ca vecinul lui de baltoaca era neconsolat ca pe el nu-l spala nimeni…

image

image

Dupa asa un drum lung merit cateva clipe de relaxare. De fapt mi s-a spus ca aici e “un fel de SPA”. Ma si gandesc: piscine, jacuzzi, masaj, sauna…
La fata locului pare mai degraba un fel de “SPAlam ce vrei tu in apa asta”. Sauna am gasit-o repede, de cum am coborat din masina: era pretutindeni, ca sunt 35 de grade si 99% umiditate. Jacuzzi este si el: natural, amenajat direct sub cascada. Iar pentru masaj erau niste domni cu silueta de luptatori de sumo, inarmati fiecare cu cate un flacon de ulei, si care te invitau atat de imbietor la masaj incat am preferat sa ratez experienta.

image

image

image

image

image

Si nu doar ca spalam, dar si calcam. Companie serioasa, servicii complete. Tehnologie superioara, ecologica si foarte fiabila.

image

Pana la urma nu vreau sa fiu carcotas. Peisajul era chiar frumos. Un  canion, un rau si niste cascade. Aveai chiar privilegiul, daca plateai niste firfirei, sa treci apa prin vad ca sa ajungi la o cascada. Doi domni instalasera o bariera compusa dintr-un bat si chiar taiau si bilete la trecut apa prin vad. Taxa de pod am tot intalnit, dar taxa de trecut prin vad inca nu vazusem. Domnii guvernanti? Va trebuiau idei, cumva? Va propun sa vizitati India. Eventual ramaneti acolo.

image

image

Pentru persoanele pretentioase, care nu vor sa se ude dar vor sa vada cascada, exista si mijloace de transport mai avansate. Salupa cu motor de un vaslas-putere. Garantata sa te duca pana la cascada. De intors vii matale pe jos, ca vaslasul ia ligheanul in spate si se intoarce cu el pe mal.

image

Partea de catering era asigurata pe plan local cu diverse produse de peste. Nu e chiar seafood, dar macar riverfood tot au incropit.

image

image

image

image

Exista si zona de shopping.

image

Si cum aspectul spiritual nu trebuie neglijat niciodata, temerarii pot ajunge si la temple. N-am fost temerar, dar am avut teleobiectiv.

image

Odihna de cinci stele. Asta pentru ca e acoperit pavilionul. Daca dormi sub  copac vezi milioane de stele… Si daca e cumva cocotier se  poate face upgrade la stele verzi. Depinde unde cade nuca de cocos.

image

image

Parasim zona de SPA si ne avantam pe un drum de tara ca sa cautam locuri mai linistite.

image

image

image

Muntii Tamilului rasar in departare.

image

image

image

Se face tarziu si decidem sa incheiem aventura . Ne ajunge pentru o zi. Pe drum intalnim copiii iesiti de la scoala. Nu gasim scoala.

image

Cine imi spune si mie ce plante sunt astea? Ca nu ma pricep prea bine la nuferi.

image

La lasarea serii oamenii se strang pe la casele lor. Sau in fine, pe la locurile de dormit. Vremea e calda, deci dormitul afara e o posibilitate demna de luat in seama.

image

image

image