Frumusetile nestiute ale Olteniei

Frumusetile nestiute ale Olteniei

Si titlul nu se refera la localnice. De cum intram in Oltenia suntem primiti cu peisaje splendide. Langa Slatina, o lebada isi face baia de frumusete pe Olt. Coafura rezista.

Image-200

 

Iesim de pe drumul principal la Bals. De fapt pe drumurile principale nu e nimic de vazut. Abia la cateva zeci de kilometri de civilizatie bijuteriile incep sa apara. Mai jos, o casa veche de peste 100 de ani. La anul nu va mai fi in picioare, dupa cum ne-a spus proprietarul. O da jos si face una noua, ca e satul de vechitura asta.

Image-204

E clar, trebuie sa ne pierdem prin niste sate risipite pe dealurile astea ca sa gasim ce cautam: arhitectura traditionala, neatinsa de “progresul” venit sub forma de lavabila fuchsia si oranj. Gasim un sat intreg aproape parasit. Mai jos sunt cateva imagini reprezentative.

Image-209

Image-210

Image-213

Image-214

Image-215

Image-216

Image-217

Image-218

Image-211

Si totusi, poate exista speranta. Pe drumul de intoarcere vedem o casa deosebita, frumoasa si ingrijita. Cand ne apropiem sa o fotografiem ne intalnim cu proprietarul. Din cateva vorbe ne invita in curte, ne face un tur al casei, se scuza ca nu are cu ce sa ne serveasca, dar ne spune povestea casei. Impresionati de ospitalitatea proprietarului aflam ca a fost construita de tatal celui care ne povesteste, in 1943, cand razboiul era in toi, a fost confiscata de comunisti si proprietarul trimis putin la puscarie pe motiv ca e cam chiabur. Transformata succesiv in post de militie, punct sanitar si apoi dispensar, casa a revenit proprietarului de drept, abia anul trecut, dupa numeroase procese si aventuri.

Image-205

 

Usa de la beci si scara masiva din lemn de stejar rezista inca.

Image-208

Lipsa unui proprietar cert a rezultat intr-o foarte buna conservare a locuintei. Majoritatea elementelor originale sunt la locurile lor.

Image-207

Image-206

Doua lucruri par fara sfarsit prin locurile astea: cerul si ospitalitatea oamenilor.

Image-202

Image-201