Castelul Careiului

Castelul Careiului

Carei-1

Pana mai ieri cand auzeam de Carei imi aparea reflex in minte imaginea din manualul de istorie din scoala generala. Monumentul ostasului roman din Carei. Stiam ca acolo s-au purtat niste lupte in al Doilea Razboi Mondial, insa pentru ca nu fusesem niciodata in Carei habar nu aveam ca aici se afla si un castel.

Carei-9-2

Castelul dateaza de pe la sfarsitul secolului al XVIII-lea, fiind construit peste diverse straturi si fragmente de structuri defensive anterioare.

Forma actuala a castelului dateaza de la sfarsitul veacului al XIX-lea, cuprinde elemente neogotice, iar structurile de aparare au rol pur decorativ, intrucat castelul nu mai avea importanta militara deja de vreo suta de ani.

Carei-8

Carei-7

Carei-2

Carei-5

Carei-4

Castelul Karolyi din Carei se poate vizita gratuit, iar fotografierea este permisa atat in exterior cat si in interior. Incep sa apreciez locurile unde nu vine cineva sa se ia de mine numai pentru ca fotografiez. Atitudinea generala e de respingere si suspiciune la vederea unui aparat foto, in ciuda faptului ca toata lumea se pozeaza cu telefonul mai abitir ca oricand.

Si apropo de atitudine ostila si alte mituri: in Carei, de exemplu, dar nu numai, populatia romaneasca este in minoritate. Majoritari sunt ungurii. Absolut peste tot in tara cand am vorbit in romana mi s-a raspuns in romana. Nicaieri nu am simtit macar o umbra de ostilitate din partea altei etnii. De la etnicii germani si pana la unguri, sarbi sau tigani, toti cei cu care am intrat in contact au fost deschisi si dispusi sa ajute. Observ ca incrancenarea si ostilitatea oamenilor pare sa fie concentrata mai mult in Capitala decat in alte zone ale tarii. Intalnim tot felul de oameni si primim zambete, sfaturi si diverse urari. Bine, zambete si o amenda de viteza de la niste politisti aradeni. Asta ca un argument in plus sa parasim drumurile nationale si sa mergem mai mult pe drumuri judetene, mult mai frumoase, aproape lipsite de trafic si complet lipsite de echipaje de politie ascunse dupa copaci.

Revenind: mai jos se regasesc imagini din interiorul castelului Karolyi din Carei.

Carei-10

Carei-11

Carei-23

Carei-22

Carei-21

Carei-20

Carei-19

Carei-18

Carei-17

Carei-16

Carei-15

Carei-14

Carei-13

Carei-12