De Pasti in Apuseni

De Pasti in Apuseni

Dupa iarna in Apuseni era musai sa vina si o primavara in Apuseni. Si cel mai bun moment e sarbatoarea Pastelui.

In casuta lor din barne, cu doar doua incaperi, tanti Livia si mos Danil ne primesc mereu cu zambetul pe buze. Desi suntem straini de locurile astea, aproape ca ne-au adoptat. Cu toata singuratatea lor si izolarea in care traiesc, acesti oameni pot da adevarate lectii de ospitalitate.

image

Tanti Livia se trezeste la 4 dimineata ca sa framante aluatul pentru pita. Pe la 8-9 cand fac ochi bucurestenii, ametiti de aerul curat al muntelui, aluatul e deja crescut si asezat langa cuptor. Ce asteapta? Pai sa vin sa ii fac poze, ca acus’ se tocmeste pita si se pune pe foaie de curechi la cuptor! De altfel graiul lui tanti Livia e pentru mine un adevarat izvor etimologic. Unealta cu care se manevreaza painea in cuptor, o prajina lunga infipta intr-o bucata de scandura modelata anume, este “dîrgul”, cuptorul se curata de cenusa cu o alta unealta, anume “ujogul”, iar covata de lemn in care a crescut aluatul se cheama “postava”. La pranz putem manca boabe fripte, adica exact cartofi prajiti. Limba e spumoasa, autentica si lipsita de englezismele de multinationala, chit ca tanti Livia a auzit de Facebook.

pasti in Apuseni (1)
pasti in Apuseni (2)
Special pentru nepot, tanti Livia face doua “pasari” din aluat.

pasti in Apuseni (3)

pasti in Apuseni (8)

pasti in Apuseni (7)

pasti in Apuseni (6)

pasti in Apuseni (9)

pasti in Apuseni (10)

De Pasti se gateste, nu gluma: ciorba de burta, sarmale, paine pe vatra, “guşiță” – drob, oua rosii, friptura de miel, eclere, placinte si tort Dobos. Doar se va strange toata familia la masa de Pasti. Aici e timp pentru toate. Treaba nu se opreste niciodata, gainile trebuie hranite, vacile mulse si curatenia nu sta niciodata, chit ca e ajunul Pastelui. Mosu’ are o vorba molcoma si deapana din cand in cand povestile locului. Invariabil, multe dintre ele sunt legate de aur asa cum destinul Rosiei Montane e legat de aur de mai bine de 2000 de ani.

pasti in Apuseni (4)
Treburile casei se termina la lasarea intunericului. Afara se vad, parca, toate stelele. Mereu m-au fascinat aici linistea si cerul. Poti jura ca si-au dat intalnire aici eternitatea si infinitul. Secolul vitezei si secolul tehnologiei nu au ajuns pana aici.

In scurt timp vom merge la biserica, la Inviere.

pasti in Apuseni (12)

pasti in Apuseni (11)