Piata de peste si alte povesti gastronomice din Sicilia

Piata de peste si alte povesti gastronomice din Sicilia

Am ajuns in Catania cu o idee preconceputa, cum ca nu sunt foarte multe lucruri de vazut, insa, probabil e o atmosfera foarte placuta de vacanta continua. Ramane de vazut.

Ne-am cazat la un B&B aproape de centru, Il Giardino di Piazza Falcone, o cladire veche de cateva sute de ani, cu camere spatioase si tavane inalte si cel mai important, curate. Cand caut o cazare, mi se pare foarte important sa aiba lenjeria de pat si prosoapele albe, curate, baia la fel, curata. Restul sunt detalii.

Camera nostra dadea intr-o mica gradina frumos amenajata cu flori, palmieri, smochini, mobilier alb din fier forjat, numai buna pentru un mic dejun copios. Da, copios! Ne asteptam sa primim doar un croissant cu espresso, tipic italian. Insa, am avut parte de o surpriza, pe masa erau de toate: branza, sunca, iaurt, fructe, prajituri, etc.

 

Image-49

 

Image-48

Intr-un final nimerim drumul correct spre centru. Cu siguranta este asa cum imi imaginam raiul pe pamant, piata de peste din Catania! Cred ca as fi in stare sa mananc toata viata doar peste si fructe de mare, atat de multi imi plac. De obicei, cand calatorim, in orice oras ne-am afla, cautam piete pentru ca acolo gasim o anumita atmosfera, gasim localnici in mediul lor natural, gasim viata, gasim culoare. Nici aceasta piata nu facea exceptie, era plina-plina de tot felul de chestii: ba pesti mici cat niste viermisori, ba mari cat un porc (peste spada, ton) ba pesti colorati, ba unii transparenti, tot felul de scoici, fructe de mare, melci, ce mai, o varietate uluitoare! Am mai fost prin piete de peste in Italia, dar asta avea ceva aparte, era un spectacol in sine. Vanzatori erau chiar pescarii care, pentru a-ti atrage atentia sa vii sa cumperi de la ei, urlau cat ii tineau corzile vocale, transmitand ca ei au cel mai frumos peste, cel mai bun, cel mai ieftin, cu toate ca preturile erau la fel cam peste tot. Apropo de preturi, am ramas uimita de cat de accesibil este totul aici, mai ales mancarea. Carnea, pestele, fructele, legumele sunt chiar ieftine, in comparatie cu cele de la noi. O sa spuneti ca la noi sunt mai scumpe pentru ca sunt importate, bine, bine, si cu cele locale cum facem? ca tot scumpe sunt si alea, fata de ce vad aici, de exemplu, mai ales ca veniturile nu se compara!

Lasand la o parte detaliile despre cazare, am decis sa mergem la plimbare. Este destul de cald si umed, doar suntem pe o insula, la o aruncatura de bat de Mediterana. Nimerim pe niste stradute inguste, cu cladiri foarte vechi, care pareau parasite si gata sa se prabuseasca. Din loc in loc, cam la fiecare colt de cladire, sedea frumos pe un scaunel cate o “doamna” care mai de care mai plictisita si mai zbarcita, cea mai in varsta avand vreo 70 de ani. Ele se uitau la noi, noi la ele. Confuzie generala! Dandu-ne seama cam pe ce strada am nimerit si care era ocupatia acelor “domnite”, am grabit pasul, eu ramanand cu gura cascata de uimire si cu imaginea acelei femei de vreo 70 de ani. Oare era superviser pentru cele tinere sau muncea cot la cot cu ele? Probabil nu vom afla niciodata…

Image-1

 

Image-2

Image-3

Image-14

Image-15

Image-13

Image-6

 

 

 

Image-20

Image-12 Image-11 Image-10 Image-9 Image-8 Image-7 Image-5 Image-4 Image-3 Image-47 Image-46 Image-45 Image-44 Image-43 Image-42 Image-41 Image-37 Image-39 Image-36 Image-33 Image-35 Image-31 Image-30 Image-28 Image-27 Image-26 Image-25 Image-23 Image-22 Image-17 Image-19 Image-18 Image-20 Image-21

Bun! Nu luam nimic din piata. Doar n-am venit sa gatim. Selectia de carciumi in Sicilia e foarte generoasa, iar mancarea este foarte buna si ieftina. Specifica zonei este carnea de cal, pffff!!! Si-a luat Radu inima-n dinti si a comandat asa ceva, eu nu prea am avut curaj, insa am gustat de curiozitate. Exceptionala, dar tot nu voi manca, ma impiedica o pasarica la cap! Ah, inca ceva local si foarte bun, daca treceti pe aici, musai sa va luati “arancini”. Este un fel de bulgare de orez umplut cu diverse, pui, fructe de mare si facut pane. Delicios! In concluzie, cu 15 de euro de caciula, mananci si bei la o carciuma locala fara probleme. Dar sa nu uit! Prajiturile si ingetata specifice Siciliei ar trebui declarate o atractie in sine. Doamne! E o nebunie, este plin de cofetarii si gelaterii! Hi hi, as putea spune ca si pentru Radu este raiul pe pamant, doar e plin de prajituri. Seara este forfota cea mai mare, toata lumea iese la o prajitura, inghetata, un espresso. Prajiturile mele preferate sunt Canolli Sicilieni, mmmmm!!! Mare greseala faci daca vii aici si esti la dieta, total nerecomandat! Oricum pleci cu un colacel in plus, nu din cauza felurilor de mancare cu care poti fi selectiv si sa mananci bun si light, dar ce facem cu prajiturile?

Acum trebuie sa descoperim partea cu plaja, sa vedem daca macar pe coasta Siciliei se pot arde caloriile din Catania…