E fiesta in Andaluzia!

E fiesta in Andaluzia!

E fiesta in Andaluzia! Chestia asta pare sa faca parte din spiritul spaniol. E ceva atat de natural pentru ei incat ai crede ca fac asta zi de zi. Ne ghidam dupa muzica si ajungem intr-o piata umbrita de palmieri. E atmosfera de sarbatoare. Un fel de balci de-al nostru asa, doar ca la noi e cu mici, bere si gratare, iar la ei e cu paella, tortilla, cerveza si gazpacho. Mici diferente culturale. Totusi, un observator fin ar remarca unele aspecte: ai nostri sunt, in general, doar beti, in timp ce la ei oamenii sunt chiar fericiti, e o ocazie de socializare pentru ei. Toata lumea e imbracata frumos, in special femeile, care ai zice ca participa la un concurs vestimentar sau ceva.

Marbella-11

Marbella-10

Marbella-3

Marbella-12

 

Ma intreb aici, unde s-a rupt trasatura asta a spiritului latin, atat de intalnita la italieni, spanioli si francezi… Italianul e mereu bine imbracat, parfumat, ii plac masinile sport, femeile frumoase, fotbalul si viata in general. Cantecul si dansul  fac parte din acelasi spirit latin. Pe italieni i-am observat destul de bine anul trecut, in Sicilia, iar pe spanioli am ocazia sa ii observ acum. Si ei, la randul lor, sunt foarte dichisiti. Romanul, cumva, a pierdut trenul asta. Oare cei cincizeci de ani de comunism au rupt atat de tare aceste trasaturi care tin atat de respectul de sine cat si de bucuria cu care ne petrecem viata? Ne-a inrait comunismul si ne-a asmutit pe unii impotriva altora incat cea mai interesanta ocupatie ne ramane doar sa observam cum moare capra vecinului?

Marbella-24

Marbella-23

Marbella-20

Marbella-9

Marbella-6

In fine, revenind la fiesta, se danseaza sevillanas, un cantec si dans popular foarte cunoscut in Andaluzia, fundalul sonor e asigurat de diverse formatii, organizate in colturi diferite ale pietei, sau sub niste corturi uriase, si care canta muzica traditionala andaluza. Usor usor, pe masura ce se termina siesta, lumea se strange de pe stradutele centrului istoric si se pune pe dans. Remarc ca nu prea conteaza varsta: tineri, batrani, toti sunt la fel de agili si de priceputi in miscari de tango.

Marbella-5

Marbella-21

Marbella-16

Marbella-15

Marbella-14

Marbella-13

 

Marbella-22

Niste doamne uscate si innegrite de soare, imbracate in niste rochii superbe, parca acum scoase din cutie, incing un dans pe ritmul alert al muzicii. Apar paharele de mojito si atmosfera se incinge si mai tare. Totul se topeste, perechile danseaza, evantaiele devin o adevarata cortina in miscare pentru dansatori.

Marbella-7

Marbella-4

 

Marbella-28

 

Marbella-26

Marbella-25

O doamna intre doua varste, fara pereche, danseaza cu catelul in brate. E atat de prinsa de ritm incat nici nu observa aparatul foto. E absolut incredibila descatusarea de energie care se petrece sub soarele torid al Andaluziei. Pe noi, cel putin, chiar ne depaseste un pic, asa ca ne retragem la o terasa, la umbra, sa bem un gazpacho rece si sa mancam ceva.

Marbella-27

Marbella-19

Marbella-18

Marbella-17

Ne serveste o fata simpatica si dupa primele noastre balbaieli in spaniola, in care ne dor mainile pana ii explicam ce vrem, ne bucuram cand ne spune, in cea mai frumoasa limba romana cu accent moldovenesc, ca mai bine vorbim romana, ca ea e din Roman, si o cheama Doina!

Marbella-33

Pana terminam noi pauza de masa se mai potoleste si caldura. Plecam de la masa si ne facem loc prin niste mici piete din centrul vechi, ticsite de turisti si ajungem in Plaza de los Naranjos (Piata Portocalilor), piata principala a vietii nobile din vechiul oras. Prin 1485, dupa recucerirea orasului din mainile maurilor, spaniolii au pastrat anumite cladiri existente, cum ar fi templul catolic (Ermita di Santiago), primaria si “Casa del Corregidor” – o institutie regala spaniola care era un fel de judecatorie, politie si prefectura in acelasi timp – dar au si refunctionalizat si construit altele noi, in asa fel incat Plaza de los Naranjos sa devina un centru urban in adevaratul sens al cuvantului. Numele pietei vine de la portocalii care inconjoara o fantana renascentista, construita in mijlocul pietei.

 

Marbella-1

Marbella-37

 

Marbella-35

Marbella-34

 

Marbella-32

Marbella-31

 

Pe masura ce se lasa seara vedem cum mici grupuri de spanioli costumati se duc spre piata cu dansurile, iar noi parasim stradutele inguste ale Marbellei, cu casele lor albe, ca sa ne indreptam spre Malaga. Si o sa povestim despre Malaga cu o ocazie viitoare.

Marbella-30

Marbella-29

Marbella-36

Marbella-2