Vamos a la playa! Pe Costa del Sol.

Vamos a la playa! Pe Costa del Sol.

Daca nu pe Costa del Sol, atunci chiar nu stiu unde s-ar mai gasi plaje. E drept ca pentru mine tarile din Europa de Vest sunt un pic cam prea civilizate, ba chiar rigide din cauza atator legi si reguli, incat m-am gandit sa caut “oazele” de libertate. Si am ajuns la plaje. Sigur, am evitat plajele mari, amenajate ca la Mamaia, cu terase, umbrelute, sezlonguri si fitosi. Asa ca am cautat in special plajele mici, ascunse, greu accesibile.

Prima pe care am ajuns (e drept ca are niste umbrelute si sezlonguri, ba chiar si o terasa, dar e rezonabil, fata de standardul general) este plaja din Maro, langa Nerja. Accesul se face pe un drum ingust, dar asfaltat, care coboara pana aproape de plaja. Cum aproape toata coasta e muntoasa, relieful pune unele probleme de acces, asa ca ultima suta de metri de coborare se face pe jos, pe niste trepte special amenajate. Deasupra plajei troneaza un vechi bastion care in trecut asigura protectia in fata atacurilor date de piratii mauri si berberi.

Plaje-Costa-del-sol-5

Plaje-Costa-del-sol-4

Plaje-Costa-del-sol-3

Plaje-Costa-del-sol-2

Plaje-Costa-del-sol-1

Purcedem mai departe si gasim plaje una langa alta, pe toata coasta, insa, din pacate, nu sunt ceea ce caut eu. Abandonam cautarea si ne retragem in Malaga. Studiez un pic harta si decid ca trebuie sa caut in alta parte. A doua zi pornim spre Almeria si gasesc ce cautam: Parcul natural Cabo de Gata – Nijar. Drumul trece prin munti si e foarte ofertant, cu locuri special amenajate pentru belvedere.

Plaje-Costa-del-sol-20

Plaje-Costa-del-sol-19

Plaje-Costa-del-sol-18

Intai si intai facem o recunoastere. Nu sunt multe drumuri, sunt doar cateva localitati si un decor industrial in decadere. Totusi, drumurile, atatea cate sunt, sunt perfect asfaltate si semnalizate. Mergem in lungul coastei, admiram peisajul si ajungem la un far. Momentul special al zilei, apusul, face ca turistii sa se inghesuie la balustrade, doar-doar or prinde mai mult apus in obiective. Am prins si noi, ca sa nu ramanem in urma.

Plaje-Costa-del-sol-1-2

Plaje-Costa-del-sol-6

Plaje-Costa-del-sol-7

Ne intoarcem pe intuneric in Almeria, determinati sa reluam cautarea a doua zi. Cateva intrebari bine plasate si suntem pe drumul cel bun. De data asta intram in Parcul Natural Cabo de Gata (Capul Pisicii, in traducere 🙂 ) pe un alt drum. Si pozam flamenco. Nu, nu dansul. Pasarile. Adica flamingo. Daca n-au avut berze, au populat si ei lacul ala cu ce au gasit…

Plaje-Costa-del-sol-1-3
Continuam pe drumul serpuit si iesim de pe asfalt. In general asta e un semn bun, pentru ca ii descurajeaza pe multi sa se avante pe unde nu e asfalt. De aici incolo merg doar cei mai determinati. Peisajul se schimba vizibil. Singurele plante care par sa o duca bine aici sunt cele rezistente la seceta. Cum ar fi cactusii.

Plaje-Costa-del-sol-1-4

Plaje-Costa-del-sol-9

Plaje-Costa-del-sol-17
Odata ce treci de bariera naturala a campului de cactusi, plaja care se iveste este magnifica. Un mic golf natural, plaja cu nisip fin, apa limpede, nu tu terase, nu tu umbrelute, iar putinii turisti veniti aici sunt in general surferi sau nonconformisti, intr-un cuvant: PARADIS! Plaja se numeste Playa de los Genoveses. Pot sa speculez ca genovezii aia de la care isi trage numele plaja nu erau chiar exploratori…

Plaje-Costa-del-sol-10

Plaje-Costa-del-sol-1-5

Totusi, pentru ca drumul nu parea sa se opreasca aici, incercam sa vedem ce poate fi mai departe. O alta plaja, mai retrasa si cu si mai putini turisti. Playa El Monsul e asezata in acelasi relief vulcanic, si are in mijlocul ei si o stanca de pe care se fac poze bune. In rest, aceeasi atmosfera boema si lipsa de amenajari. Niste semne atentioneaza, totusi, ca este interzis campatul. Pacat.

Plaje-Costa-del-sol-11

Plaje-Costa-del-sol-12

Plaje-Costa-del-sol-13

Plaje-Costa-del-sol-14

Plaje-Costa-del-sol-15

Plaje-Costa-del-sol-16

Schimbam directia si ne intoarcem. Litoralul asta are, inca, multe de oferit. Langa un mic sat de pescari descoperim o plaja minuscula, La Isleta del Moro. O parcare intesata de rulote imi da un flashback care imi aminteste de Vama Veche de acum 15 ani. Bine, varianta occidentala de Vama Veche, dar asta e tot ce se poate aici. Camparea nu pare a fi permisa pe nicaieri.

Plaje-Costa-del-sol-21

Plaje-Costa-del-sol-22

Plaje-Costa-del-sol-27

Plaje-Costa-del-sol-24

Plaje-Costa-del-sol-26

Plaje-Costa-del-sol-25

Plaje-Costa-del-sol-23

Si am lasat la urma cea mai spectaculoasa plaja dintre toate pe care le-am vazut pana acum. Pe cat de sinistru se numeste, pe atat e de frumoasa. Playa de los Muertos. In ciuda accesului foarte dificil, plaja e atat de renumita incat multi turisti se avanta pana aici. Masinile trebuie lasate intr-o parcare aflata langa drumul de acces, la circa 500m departare. De acolo, drumul spre plaja coboara printre rocile vulcanice, cu o diferenta de nivel de 100-150m. Un semn amenintator te intampina inca de la primul pas spre coborare: “Atentie: jos nu gasiti nimic de cumparat. Aprovizionati-va de aici! Sandwich-uri, apa, inghetata. Magazinul <<3 Surori>>”. Magazinul este intr-o autorulota, iar dintre cele 3 surori n-am vazut decat una si un nene destul de ursuz. In concluzie n-am cumparat nimic, iar pana am coborat si am urcat din nou am slabit 3 kile transpirand si am avut senzatia ca imi iau foc talpile ghetelor. Termometrul masinii arata 33 de grade. La umbra.

pano_2
Plaje-Costa-del-sol-30

Plaje-Costa-del-sol-28

 

Urmeaza povesti din “Vestul Salbatic” al Spaniei, sate pierdute prin desert si cowboy de la Hollywood. In curand.