BIAS 2016

BIAS 2016

M-am lenevit. Din experienta anilor trecuti cand fie m-am dus de dimineata, inarmat cu determinare ca sa stau pana la sfarsit, insa mi s-a terminat determinarea pe la pranz, fie m-am dus pe la pranz si m-a batut soarele in cap de m-a zapacit in nici doua ore, anul asta m-am dus la showul aviatic pe la 6 seara. Am tras lozul castigator. Lumina buna, cer innorat, ploaie cu soare, caldura la un nivel suportabil si nu foarte aglomerat. Am vazut (aproape) tot ce imi doream: Jurgis Kayris, Sukhoi 27 Flanker, romanii cu IAR-330, Mig 21 Lancer si formatia de la Aeroclubul Romaniei, spaniolii cu F18M Hornet, planoristii si parasutistii. Si un show incendiar (la propriu) exact la apus, cu Iacării Acrobati si Jurgis Kayris.

IAR-330 

Baietii astia care zboara cu elicopterul cred ca n-au auzit de legile fizicii. Cu toate ca elicopterul e un pic trecut de prima tinerete, cu vreo 30 de ani asa, il intorc pilotii pe toate partile, zboara cu el in marsarier, cu susul in jos, cu josul in sus, pe o parte, pe cealalta, si cu toate ca manevrele in sine poate nu par la fel de spectaculoase ca la avioane, iar elicopterul nu lasa dare de fum in urma (spre final a lansat, totusi, niste contramasuri antiracheta, asa, ca sa fie), toate manevrele executate sunt destul de dificile si e necesara o oarece maiestrie din partea pilotilor ca sa le iasa si sa aduca apoi pasarea intreaga la sol.

Sukhoi 27 Flanker, Fortele Aeriene Ucrainene

Cel mai spectaculos moment (din perspectiva mea) al intregul show mi s-a parut evolutia Sukhoiului 27 al ucrainenilor. Cu afterburnerele in plin si zburand la joasa inaltime, avionul asta impune respect. E un bun exemplu, de altfel, de tehnica militara sovietica.

Fortele Aeriene Spaniole – F18M Hornet

Evolutie interesanta, loopinguri, tonouri, tot pachetul. Insa parca mai putin spectaculos decat Sukhoiul. Deh, nu le poti avea pe toate…

Un superb exemplar de Mig 21 al Fortelor Aeriene Romane. Desi locul lui e la muzeu (avionul asta are cam 50 de ani), el e varful de lance al tehnologiei aeriene militare romanesti. Si se gasesc niste baieti priceputi si curajosi care chiar si zboara cu el.

Planoarele si parasutistii

Aeroclubul Romaniei

Inchiderea zilei: Jurgis Kayris si Iacării Acrobati intr-un spectacol cu efecte pirotehnice.